Leer je innerlijk kind kennen

Innerlijk kindwerk is een reis terug naar de ervaringen uit je jeugd. Veel van hoe jij nu in het leven staat, vindt zijn oorsprong in je kinderjaren. Bepaalde ervaringen kunnen zodanig doorwerken dat het je nu nog belemmert of blokkeert. Met innerlijk kindwerk leer je het beschadigde én het pure kind kennen vanuit een volwassen perspectief.

Elk mens loopt zogenaamde ‘kindwonden’ op, zoals bijvoorbeeld:

  • Niet gezien zijn; te weinig aandacht gehad
  • Verwend; te veel aandacht gehad
  • Afkeuring; niet goed genoeg zijn
  • Iemand verloren door dood of scheiding
  • Terugtrekking, omdat een ander gezinslid veel aandacht vraagt

Het kind van toen is gekwetst, maar je weet niet beter. Verdringen van deze gevoelens is vaak de enige optie voor een klein kind. Het ontkennen of verdringen leidt tot beschadigd vertrouwen.

Het innerlijk kind gaat vervolgens het verdrongen thema in de buitenwereld proberen te vermijden.

Denk daarbij aan thema’s zoals verdriet, schaamte, eenzaamheid en angst (bijv. om verlaten te worden).

Ondertussen probeert een ánder deel juist alsnog de gemiste liefde of geborgenheid te krijgen of op te lossen. Hiervoor ‘zoekt’ het situaties op (of trekt deze aan) die dit thema uit de jeugd triggeren.

In die situatie laat je weer over je grenzen gaan, omdat je aan deze pijn gewend bent geraakt.

Dat die onbewuste grens steeds weer overschreden wordt, kan zich uiteindelijk uiten in pijn en ziekte, depressie, paniekaanvallen, prikkelbaarheid of verslaving.

De oplossing?

Leer het kind in jezelf kennen. Accepteer je innerlijk kind én zijn gevoelens. Herken de negatieve zelfpraat en geef het pure kind (dat er ook nog is) een kans. Begin (weer) te voelen, word vrijer, helderder, bewuster. Kom uit je slachtofferrol en neem verantwoordelijkheid voor je leven.

Door je innerlijk kind te ontmoeten en accepteren, léér je weer te voelen en kun je reageren in lijn met wat goed is voor jóu.

Ook je innerlijk kind ontmoeten?

Dat gaat eenvoudig in hypnose.

Ik help je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *