Hoe je lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent

Regelmatig laat ik een klant teruggaan naar het moment van ontstaan van hun angst of overtuiging. Daar ligt immers de sleutel om het op te lossen. Ergens (vaak tussen 0-7 jaar) is er een zaadje geplant, waaruit een overtuiging ontstaan is. Wanneer die overtuiging in de jaren daarna steeds weer bevestigd wordt, zal zich een trigger vormen, ook als jij allang vergeten bent wanneer dit ontstaan is. Moeders onder ons zullen beamen dat je kinderen perfect in staat zijn deze triggers “af te vuren”, vanuit hun onbewuste overtuiging en loyaliteit dat jij nog iets op mag lossen.

Ik zie hoe moeders zich steeds meer bewust zijn dat ze in die “spiegel” mogen kijken, maar als ik vraag naar het ontstaan van de trigger hebben ze vaak geen idee.

Hoe werkt dat dan?

Het menselijk lichaam is een complex systeem en heeft een uniek vermogen om informatie op te slaan. Hoewel ons bewustzijn beperkt is en onze hersenen slechts een beperkte hoeveelheid informatie kunnen vasthouden, kan het lichaam informatie opslaan en onthouden op een onbewust niveau. Dit komt voornamelijk door de werking van ons zenuwstelsel.

Dit is een erg handige eigenschap als je een bepaalde vaardigheid wilt leren zoals fietsen. Je lichaam onthoudt via de zenuwbanen en het spierweefsel hoe het de bewegingen moet maken, zonder dat je je daar bewust van hoeft te zijn. Het lichaam blijft de informatie toepassen, zelfs als de bewuste herinnering aan het leren ervan is vervaagd of allang vergeten.

Op dezelfde manier ontstaan angsten of overtuigingen; door een vervelend voorval of door bepaalde steun of erkenning die je wenste, maar niet kreeg. Vaak zijn het ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenissen, maar waren ze voor jou als kind onbegrijpelijk en onveilig. Dit leidt vaak tot (extra) oplettendheid, zeker bij een gevoel van onveiligheid, wat al snel leidt tot het steeds opnieuw vinden van bevestiging.

Doordat je lichaam onthoudt wat jij al vergeten bent, zal de eerste reactie bij een geraakte trigger een lichamelijke reactie zijn. Gelukkig onthoudt je onbewuste wat jij vergeten bent en is hypnose een mooie weg om dit moment te vinden en het daar op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *