Het doe-boek in je hoofd

Maart 2018, bijna 6  jaar geleden inmiddels. In onze tijdelijke woning zitten we enigszins op elkaars lip en mijn zoon zit op drumles. En dan moet je oefenen. Hij is 9 jaar en gelukkig niet heel fanatiek, dus de keren dat hij thuis trommelt zijn te overzien.

Terwijl ik probeer de chaos van speelgoed, voetbalschoenen en knutselspullen enigszins binnen de perken terug te brengen, oefent zoonlief de ritmes en roffels. Af en toe gaat het mis, stopt hij en trommelt dan weer verder. Ik fatsoeneer nog wat Donald Ducks tot een stapeltje als er weer een hapering klinkt. En weer door.

Als zijn oefening klaar is zeg ik: “als je een foutje maakt, doe je het meteen opnieuw merk ik.”
Mijn zoon zegt: “ja, dat staat in mijn doe-boek”
Ik kijk hem niet begrijpend aan. “Je doe-boek?”

“Ja, mijn doe-boek in mijn hoofd. Daarin staat wat ik altijd doe.”

Nu 6 jaar later leg ik meermalen per week aan klanten uit hoe hun onbewuste voor hen werkt, hoe krachtig het is en hoe er soms oude programma’s draaien die geüpdatet mogen worden. Met kinderen praat ik over hun “automatische piloot” die regelt dat ze niet meer na hoeven te denken over hoe je moet fietsen, omdat je piloot dat voor je onthouden heeft. En dat zo’n automatische piloot soms iets te enthousiast is en op de paniek-knop duwt, ook als dat niet (meer) nodig is.

Eigenlijk is dat “doe-boek” een prachtige variant die ik maar eens in moet zetten. Want in dat doe-boek staat ook gewoon wat je altijd doet. Welke onbewuste programma’s er draaien, die vanzelf zeggen wat je moet doen. Reuze handig en soms niet zo.

Heb jij (of je kind) een doe-boek in je hoofd, waar iets in staat dat je altijd doet, maar wat eigenlijk niet meer zo handig is? Of zelfs reuze onhandig en waar je nu eindelijk mee wilt stoppen? Je bent van harte welkom in mijn praktijk en breng je doe-boek vooral mee. Dan bladeren we samen even naar dat deel dat herschreven mag worden en zorgen we voor een vernieuwde uitgave. Zodat je weer kunt doen wat past bij de jij van nu. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *