Vakantie met jonge kinderen: een waardevolle tijd samen? Vier tips.

De vakantieperiode is een bijzondere tijd voor gezinnen met (jonge) kinderen. Het is een tijd van ontspanning, avontuur en samenzijn. Maar het kan ook een periode zijn waarin de dynamiek binnen het gezin extra op de proef wordt gesteld, omdat je vaak langer en dichter op elkaars lip zit.
Hoe maak je de vakantie een fijne ervaring voor het hele gezin?

Toen onze kinderen nog een stuk jonger waren keek ik niet altijd uit naar de vakantieperiode. Kamperen met kinderen (wat wij deden) is heerlijk, maar soms ook aanpoten. Ik realiseerde me al snel dat je eigenlijk je hele huishouden oppakt en ergens primitiever voortzet. Het zorgen, uitdagingen met slapen, koken, boodschappen doen, wassen, ruzies sussen, het gaat allemaal gewoon door. En als je thuis blijft kan juist het vinden van structuur en tijdsbesteding een uitdaging zijn.

Vier tips die je vakantie (ook thuis) net iets soepeler laten lopen:

  1. Ben je zelf bewust van je eigen verwachtingen voor de vakantieperiode. Deze verwachtingen beïnvloeden jouw gedrag en interacties met je kinderen. Misschien kun je meteen nagaan of je verwachtingen voldoende realistisch en flexibel zijn.
  • Moedig je kinderen aan om te vertellen wat zíj fijn vinden (en wat niet). Luister actief naar hun wensen zonder te oordelen. Dit kan helpen om eventuele spanningen vroegtijdig aan te pakken en versterkt een gevoel van vertrouwen en verbondenheid.
  • Houd rekening met individuele wensen. Sommige kinderen genieten van avontuurlijke buitenactiviteiten, terwijl anderen liever binnen knutselen of juist lekker lummelen en niksen. Zorg sowieso voor voldoende rustmomenten en neem de tijd.
  • Breng tijd door in de natuur tijdens de vakantieperiode. Natuur heeft een kalmerend effect op zowel volwassenen als kinderen. Ga samen wandelen, fietsen of picknicken. Door te verbinden met de natuur kunnen jullie samen ontspannen en nieuwe energie opdoen.

De vakantieperiode biedt een unieke gelegenheid om samen te groeien, herinneringen te creëren en de banden binnen het gezin te versterken. Dus geniet van deze tijd samen en maak er iets moois van voor jou en je kinderen.

Fijne vakantie!

Geef een reactie