Je leven in de kijker

Heb je wel eens in een kaleidoscoop gekeken? Zo’n toverkijker waarin je -als je er aan draait- steeds weer veranderende kleuren en patronen ziet? Stel je eens voor dat je in de kaleidoscoop (of kijker) van je leven kijkt. Kijk er maar eens in en zie de gebeurtenissen uit je leven. Gebeurtenissen die je leuk vindt en die je een goed gevoel geven. Gebeurtenissen die je minder leuk vindt, misschien gebeurtenissen die teleurstellend zijn. En kijk dan naar hoe je met al die gebeurtenissen omgaat. Kijk hoe je reageert op deze gebeurtenissen. Sommige situaties zijn gemakkelijk om mee om te gaan. Met sommige situaties mag je misschien nog wat oefenen. Dat is prima, iedereen mag dat leren. Soms gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt. Je kiest er niet voor en je kunt de situatie niet veranderen, maar je kunt wél veranderen hoe je erover denkt. Je kunt wél veranderen hoe je je voelt en wat je erover zegt of vertelt. En als je dat doet, zullen allerlei dingen een beetje makkelijker voelen, je kunt er makkelijker mee omgaan.En omdat dit jóuw kijker is, waarom probeer je het niet eens uit? Kijk eens in jouw kijker en zie daar die ene situatie. En draai dan in gedachten voorzichtig aan de koker en merk hoe je gedachten over deze situatie veranderen. Merk op hoe de vormen en kleuren en patronen van deze situatie veranderen en voel het verschil dat dat maakt. Probeer iets nieuws. Zeg iets anders over de situatie. Haal je schouders op en glimlach en merk op hoe dat het beeld verandert en hoe dat je gevoel verandert. Probeer eens de gedachte “misschien valt het wel mee en komt het goed”. Hoe is het als je die gedachte denkt? Of probeer de gedachte “misschien gebeurt er zo iets goeds”.

Soms is het zo eenvoudig als ‘draaien’ aan de manier waarop je kijkt om je anders te voelen. Want hoe jij je voelt over een situatie bepaal jij zelf.
Jij hebt de toverkijker in je handen en jij kunt de koker draaien tot het goed voelt voor jóu. Niet de situatie bepaalt hoe jij je voelt of hoe jij reageert. Dat bepaal jij zelf.

Geef een reactie